Ikan Kukus Thailand - RESEP STEAM FISH ALA THAILAND / Resep ikan gurame saus mangga.. 1 sudu besar parutan gula melaka/thai palm sugar; Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan menyihatkan. Kalau kurang manis, tambah lagi gula kabung thai. Untuk tahu ikan kukus dah masak atau belum, tolak isi ikan dekat bahagian tulang yang dikelar tadi dengan menggunakan garfu. 1 biji bawang besar (didadu) 1 biji tomato.
1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar rapat) garam secukup rasa. Lumuri ikan dengan jeruk nipis dan lada diamkan 30 menit, bilas, tiriskan dalam wadah kukus. Kemudian masukkan ikan yg telah digaulkan dengan semua bahan. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. 2 batang serai (dihiris nipis) 1 biji cili hijau (dihiris) 1 labu bawang besar (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) 2 biji tomato (dihiris).
Ikan kukus thailand yang meleleh. Sementara itu boleh lah sediakan sos atau kuahnya. Resepi ikan siakap stim limau ala thai. Resepi ikan kukus halia chinese style. Apabila masak, blh sendukkan pati santan yg dikukus dgn sedikit garam & tepung utk likatkannya. Cara buat resepi ikan siakap stim limau : Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Ikan mas kukus ala thailand.
Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan.
Kemudian curah bahan2 sos atas ikan tadi, taburkan lada hitam tumbuk. Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan. Saya menyediakan ikan kukus ala thai untuk hidangan tengahari anak anak sehari sebelum menjelang puasa di bulan ramadhan. Cara buat resepi ikan siakap stim limau : Susun kubis yg tlh dihiris nipis tadi di atas daun pisang. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. Tabur bawang putih, halia dan cendawan shitake. 1 ulas bawang besar, diracik halus. Resepi ikan kukus ala thai ini sangat menyelerakan kerana mempunyai tiga elemen rasa iaitu manis, masin dan juga masam. Menu ni mudah, sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. Sementara itu boleh lah sediakan sos atau kuahnya. I know many of you are feeling the holiday bug, however, since we are not able to travel in the meantime, why not have a taste of thailand.
Untuk tahu ikan kukus dah masak atau belum, tolak isi ikan dekat bahagian tulang yang dikelar tadi dengan menggunakan garfu. Hari ni saya kongsikan resepi siakap stim simple ala thai yang mudah. Saya menyediakan ikan kukus ala thai untuk hidangan tengahari anak anak sehari sebelum menjelang puasa di bulan ramadhan. Tuangkan bahan sos (kicap, sos tiram, minyak bijan dan lada sulah) ke atas permukaan ikan. Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan menyihatkan.
Kalau kurang manis, tambah lagi gula kabung thai. Goreng bawang putih yang dicincang tadi sehingga warna keemasan dan rangup. Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. Jus lemon tu buat bagi rasa hidangan ni lebih fresh, wangi dan tak muak bila dimakan. Kemudian masukkan ikan yg telah digaulkan dengan semua bahan. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Lumuri ikan dengan jeruk nipis dan lada diamkan 30 menit, bilas, tiriskan dalam wadah kukus. I know many of you are feeling the holiday bug, however, since we are not able to travel in the meantime, why not have a taste of thailand.
1.bp.blogspot.com.resepikan *resep ikan kukus ala thailand bahan ikan bumbu ayam stok sos ikan.
Ikan mas ukuran sedang (sekitar 500 gr) • air jeruk nipis • bawang putih (cincang kasar) • lombok besar (iris serong) • cabe rawit (iris halus) • kecap ikan (bisa diganti dengan 1/4 sdt terasi+1 sdm kecap manis+1 sdt gula pasir+4 sdm air) • kecap manis • sereh. Resepi ikan kukus halia chinese style. Goreng bawang putih yang dicincang tadi sehingga warna keemasan dan rangup. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Ingin hidangkan sesuatu yang mudah untuk tetamu dan keluarga yang ramai? Siakap stim lemon, menu favourite che nom sekeluarga. Masukkan ikan ke dalam pengukus. Hari ni saya kongsikan resepi siakap stim simple ala thai yang mudah. 1 ulas bawang besar, diracik halus. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar rapat) garam secukup rasa. 1.bp.blogspot.com.resepikan *resep ikan kukus ala thailand bahan ikan bumbu ayam stok sos ikan. Resepi ikan kukus ala thai ini sangat menyelerakan kerana mempunyai tiga elemen rasa iaitu manis, masin dan juga masam.
2 batang serai (dihiris nipis) 1 biji cili hijau (dihiris) 1 labu bawang besar (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) 2 biji tomato (dihiris). 1 biji bawang besar (didadu) 1 biji tomato. Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih. Emmmm, sedap dan menyelerakan yew. Ikan kukus ala thai ikan kukus ala thai.
1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar rapat) garam secukup rasa. Menggunakan ikan siakap, ikan ini dikukus bersama serai, cili, tomato, daun ketumbar dan sos ikan yang akan membuat hidangan ini begitu wangi. Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. I know many of you are feeling the holiday bug, however, since we are not able to travel in the meantime, why not have a taste of thailand, right in your own. Cara membuat ikan kerapu tim lemon ala thai: Tuangkan kuah ke atasnya spt dlm gambarajah. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai.
1 sudu besar parutan gula melaka/thai palm sugar.
Cara masak kuah stim ala thai: 1.bp.blogspot.com.resepikan *resep ikan kukus ala thailand bahan ikan bumbu ayam stok sos ikan. Minyak masak dipanaskan ke dalam kuali dan kemudian dituangkan atas permukaan ikan siakap. Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foil.tumbuk hancur bawang putih bersama garam.lumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan menyihatkan. Cara membuat ikan kerapu tim lemon ala thai: 1 sudu besar parutan gula melaka/thai palm sugar; 1 biji bawang besar (didadu) 1 biji tomato. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Hari ni saya kongsikan resepi siakap stim simple ala thai yang mudah. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai. 1 ulas bawang besar, diracik halus.